Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана Манифестација "Теслин дан у Лесковцу"

Манифестација "Теслин дан у Лесковцу" одржана је у Народном музеју у Лесковцу, под покровитељством града Лесковца, а у организацији Удружења "Теслин торањ у Србији” и Удружења инжењера и техничара Лесковца. 

Манифестација је незванично почела 9. јула када је Удружењу "Теслин торањ у Србији" стигао поклон “Теслин трансформатор”. Дародавци су Радомир Путник и Миле Илијевски, сарадници Музеја "Никола Тесла" из Београда.

Настављена је 10. јула гостовањем представника Удружења "Теслин торањ у Србији" на ТВ К1, као и посетом чланова Удружења  ХЕ "Вучје".

У Народном музеју у Лесковцу је 10. јула од 18 до 19 часова одржано такмичење у склапању пузли и игри меморије са мотивима о Николи Тесли, организовано за ученике лесковачких основних школа: "Коста Стаменковић", "Вожд Карађорђе", "Јосиф Костић" и "Светозар Марковић".

Званично отварање "Теслиног дана" започело је у 20 часова интонирањем химне “Боже правде” у интерпретацији женског вокалног састава “Невен”, који делује у оквиру Удружења пензионера града Лесковца.

Манифестацију је званично отоворила помоћница градоначелника града Лесковца г-ђа Марија Јовановић. Она је у свом излагању, између осталог, говорила и о дугогодишњој успешној сарадњу града Лесковца и удружења организатора манифестације.

Присутнима су се затим обратили г-дин Марко Дозет аутор пројекта “Траговима велике тројке из 1856. године Мокрањац, Никола Тесла и Војвода Степа”, који је говорио о свему што је претходило изградњи Хидроцентрале "Вучје", као и г-дин Слободан Ђорђевић председник Удружења инжењера и техничара Лесковца и потпредседник Удружења "Теслин торањ у Србији". Он је говорио о изградњи “Теслиног центра“ у Лесковцу и његовом значају. Присутнима је приказан и кратак филм (3Д анимација) "Теслин торањ и грађевине света", аутора Душана Синадиновића, председника Удружења "Теслин торањ у Србији".

У наставку програма присутнима се обратио и Миле Илиевски сарадник Музеја "Никола Тесла". Тема је била “Трансформатор”. Након излагања он је председнику Удружења "Теслин торањ у Србији" г-дину Душану Синадиновићу уручио признање - изузетно вредну књигу “Дневник истраживања Колорадо Спрингс 1899- 1900 Њујорк 1900 – 1901". Признање је додељено за Акцију "Теслин торањ у Србији”, тј. дугогодишњи допринос очувању лика и дела Николе Тесле и едукацију младих. 

Присутнима се обратио и отац Страхиња, православни свештеник, који је говорио о лику и делу Николе Тесле и његовој духовности.

Испред Књижевног клуба “Глубочица” присутнима се обратила председница Клуба г-ђа Боркица Миловановић, која је говорила о сарадњи са Удружењем "Теслин торањ у Србији".

За ову прилику у Музеју је припремљена и пригодна поставка посвећена лику и делу Николе Тесле.

У оквиру културно уметничког програма приказана је и монодрама "Никола Тесла" у извођењу глумице Петре Димитријевић.

У оквиру Манифестације додељене су захвалнице и признања. Медаље и признања од Удружења "Теслин торањ у Србији" за 2018 годину добиле су координаторке Удружења "Теслин торањ у Србији" Снежана Николић и Верица Радивојевић, као и господи Милету Илијевском и Радомиру Путнику.

 Галерија слика 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs