Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Србија без ГМО

Србија је једна од малобројних држава у свету која је Законом о генетички модификованим организмима (Закон о ГМО, 2009) забранила увоз, узгој, прераду и промет ГМО и производа од ГМО.
Председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС) проф. др Миладин М. Шеварлић је саставио текст Декларације о ГМО са почетном (Ми не желимо ГМ на нашој територији! ) и завршном поруком (Сачувајмо земљу наших предака нашој деци без ГМО! ), коју су одборници Скупштине града Чачка једногласно усвојили 30. јануара 2013. године.

Од тада до 20. децембра 2016. године, када су исти текст Декларације једногласно усвојили и одборници општине Сјеница, укључујући и усвојене Декларације о ГМО који су саставили Зелени Србије, Декларацију о ГМО једногласно је усвојило око 6.000 одборника у 136 општина и градова – што чини 80,5% од укупно 169 општина и градова у Србији (види Карту), без података за АП Косово и Метохију где ова акција због привремене окупације није организована.
У претходних неколико година Србија се сваке треће суботе у мају придруживала глобалном протесту „Марш против Монсанта“, који анти ГМО активисти организују у преко 400 градова у свету.
У сарадњи са Друштвом српских домаћина, Хуманитарном организацијом „Здрава Србија“, Удружењем грађана „Ко нам трује децу“, пчеларским и другим еколошким организацијама, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије био је суорганизатор Јавних протеста под називом „СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта“ , који је 19. маја 2018. године организован у шест градова у Србији (Нови Сад, Београд, Крагујевац, Параћин, Ужице и Пријепоље).
На линку http:// drustvosrpskihdomacina. org. rs/ index. php/546-2018-06-01-08-50-40 можете погледати видео снимак протеста за СРБИЈУ БЕЗ ГМО на Тргу Републике у Београду.
И поред већинског противљења грађана у свим досадашњим анкетама (преко 90%) и једногласног изјашњавања против ГМО свих одборника (без обзира на њихову припадност различитим партијама, покретима или групама грађана!) 80,5% локалних самоуправа у Србији, Влада Србије припремила је предлог новог Закона о ГМО којим, поред општепознате скраћенице ГМО, уводи и нове појмове у вези са ГМО:

са намером да без јавне расправе и српско тржиште хране вредно око пет милијарди евра (при овако ниској куповној моћи!) преда − чак не ни да прода! – моћном увозничком лобију и још моћнијим ГМ компанијама ради пласмана ГМО, ГММ, ГМ хране и ГМО отпада и извлачења профита ускоро и са тржишта Србије, а на штету здравља српских потрошача и са новом нелојалном конкуренцијом нашим пољопривредницима и прерађивачима аграрних производа у Србији!?
Основни захтев организатора и учесника свих протестних анти ГМО скупова у Србији јесте да се пре намераване промене Закона о ГМО, спроведе референдум на коме би се грађани изјаснили о питању: Да ли сте ЗА или ПРОТИВ увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО у Србији?
И поред већег броја покушаја нестраначког посланика и председника СПИТС проф. Шеварлића да се у дневни ред Народне скупштине Републике Србије укључи и разматрање предложене кровне Декларације ГМО, која се од текста усвојеног једногласно од стране свих одборника у 136 општина и градова у Србији разликује једино по додатом напред наведеном референдумском питању, од 223 посланика који живе на територији наведених 80,5% општина и градова у Србији највише се приликом једног гласања изјаснило свега 11 посланика, па се поставља питање кога и чије интересе у вези ГМО заступа 212 посланика који су били „Уздржани“?
Сачувајмо земљу наших предака нашој деци без ГМО!

Проф. Миладин Шеварлић 

Опширније   
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs