Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Свечана академија поводом обележавања Јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије 

Свечана академија поводом обележавања великог јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије одржана је 22. маја 2018. године у свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду. 

Свечаној академији су поред представника министарстава, универзитета, бројних факултета, института, музеја присуствовали представници инжењерских асоцијација из више земаља са којима СИТС сарађује, као и бројни гости, сарадници СИТС и представници колективних чланица СИТС.

Учесницима Свечане академије обратио се министар за заштиту животне средине г-дин Горан Триван. Он је поздравио присутне, честитао члановима СИТС јубилеј и у свом говору указао на улогу и значај који инжењери имају у заштити животне средине, развоју и напретку наше земље. Навео је да је за постизање циљева у области заштите животне средине и ублажавања последица климатских промена, једна од најефикаснијих мера пошумљавање, и да је управо то област где инжењерска струка може да да нарочити допринос. Он је изнео да животна средина неће имати шансе уколико се не оствари најтешња веза са факултетима, институтима, и додао да је нучни и стручни допринос, памет и рад инжењера, неопходна основа свих успешних акција за бољу животну средину у Србији.

Након министра Тривана присутнима се обратио државни секретар у Министарству рударства и енергетике г-дин Зоран Предић. Он је истакао да је Министарство рударства и енергетике по природи своје делатности увек било и биће окренуто инжењерској струци. „Енергетика је мотор развоја привреде сваке земље. Пред енергетиком Србије се налазе велики изазови и пројекти добрим делом повезани са екологијом, што отвара велики простор за инжењерску струку и инжењере свих специјалности", нагласио је господин Предић. Честитајући јубилеј он је изразио уверење да ће сарадња Министарства и Савеза убудуће бити још чвршћа и плодоноснија.

Присутнима се обратила и проректор Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, која је Савезу честитала велики јубилеј. Она се осврнула на изузетну улогу техничке струке и науке у развоју Србије, и поручила да је време да се струка окрене будућности.  

Генерални секретар Европске федерације националних инжењерских удружења FEANI г-дин Dirk Bochar се у име те асоцијације, чији је Савез национална чланица, обратио присутнима. Он је честитао јубилеј Савезу и упознао присутне са функционисањем Европске асоцијације, улогом коју националне асоцијације имају у њеном функционисању и плановима за наредни период.

Др Игoр Марић је у свом говору укратко упознао присутне са историјатом Савеза, најзначајнијим личностима које су биле повезане са Савезом у прошлости, као и местом и улогом коју Савез има данас и његовим активностима.

У оквиру Свечане академије извршена је и додела признања институцијама и појединцима који су значајно допринели развоју инжењерства и Савеза.  

Највеће признање Златна ИТ Плакета додељена је:          

Златне ИТ плакете додељене су и заслужним појединцима и то: проф. др Радомиру Фолићу председнику Савеза грађевинских инжењера Србије, проф. др Браниславу Тодоровићу председнику Друштва КГХ, проф. др Чаславу Лачњевцу, дугогодишњем председнику СИТС и др Игору Марићу, дугогодишњем потпредседнику СИТС.

Поред Златних ИТ плакета, а поводом обележавања Јубилеја 150 година СИТС, додељене су и Повеље. Добитници Повеља су институције и заслужни појединци и то за предани рад у развоју инжењерства и Савеза. 

Институције којима је Повеља додељена на Свечаној академији:

Повеље су уручене и следећим појединцима: проф. др Бранку Божићу декану Грађевинског факултета Универзитета у Београду, проф. др Небојши Бојовићу декану Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, проф. др Љубиши Кузовићу председнику Инжењерске академије Србије, проф. др Вујадину Вешовићу дугогодишњем потпредседнику ИАС и декану Факултета за саобраћај комуникације и логистику.
На Свечаној академији је приказан и документарни филм снимљен поводом обележавања јубилеја.  

 Галерија слика 

Обележавање Јубилеја снимак  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs