Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "Од ћелије до домена - еволуција живота на Земљи"

У сарадњи са Музејом науке и технике позивамо вас на изложбу коју Музеј науке и технике организује у сарадњи са Српским еволуционим друштвом и Природњачким музејом у Београду под називом „Од ћелије до домена — еволуција живота на Земљи", посвећену научној теорији еволуције и савременим открићима.

Изложба има за циљ да представи најважније еволуционе догађаје на Земљи, објасни актуелне научне закључке о настанку живота на нашој планети и истакне начине на које се живот постепено усложњавао. Оваквим приступом, посетиоцима изложбе пружа се јединствена прилика да стекну савремене увиде у доказе и реалност еволуције.

Изложбу сачињавају три међусобно повезане тематске целине. У првој, јединствени експонати модела хидротермалног извора, прокариотске и еукариотске ћелије и ћелијских органела прате актуелна објашњења постанка живота на Земљи и еволуције ћелијске организације живота. Друга тематска целина изложбе усмерена је на опис динамичне еволуционе историје живота на Земљи. Примери фосилизованих остатака биљака и животиња представљају убедљив доказ о еволуционим променама које су се дешавале у дугом временском опсегу на нашој планети. Важно место у еволуционој историји имају и масовна изумирања, а свакако најпознатије међу њима везује се за нестанак диносауруса. Трећа тематска целина бави се настанком и еволуцијом рода Homo.  Посебна пажња посвећена је путевима миграција људи, насељавању континената и објашњењима генетичких и фосилних доказа о афричком пореклу анатомски савременог човека. Изложба „Од ћелије до домена — еволуција живота на Земљи" је реализована у сарадњи Музеја науке и технике, Српског еволуционог друштва и Природњачког музеја у Београду.

Свечано отварање изложбе је у четвртак 3. маја у 19 часова у Галерији 51 Музеја науке и технике - Београд. Улаз из Добрачине 51. Изложба траје до 3. јуна 2018. године. У оквиру изложбе биће организована научно-популарна предавања из области еволуционе биологије ,  тематске радионице  и  стручна вођења кроз изложбу.

 

Пратећи програм Изложбе  

ПРЕДАВАЊА 1

Предавања ће се одржавати у Музеју науке и технике,  у оквиру  изложбе  Од ћелије до домена – Еволуција живота на земљи, сваког понедељка и среде у мају 2018. године, са почетком у 19 часова.

 

07.05. Академик проф. др Владимир Стевановић, Биолошки факултет Универзитета у Београду "Ледено доба – кључ разумевања данашњег пресека еволуције живог света на Балканском полуострву".

 

09.05. Проф. др Драган Миловановић, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду "Земља — планета на којој живимо". 

14.05. Проф. др Ева Камерер, Филозофски факултет Универзитета у Београду, проф. др Биљана Стојковић, Биолошки факултет Универзитета у Београду, др Јелица Лазаревић и др Урош Савковић, Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" Универзитета у Београду  "Академско наслеђе проф. др Николе Туцића".

16.05. Др Деса Ђорђевић Милутиновић, Природњачки музеј у Београду "Како је Планета постала зелена - или кратка прича о последњих 500 милиона година?"

 

21.05. Проф. др Софија Стефановић, Институт Биосенс, Нови Сад/Филозофски факултет Универзитета у Београду "Човекова еволуција и рађање: због чега је порођај тежак и ризичан?

 

23.05. Проф. др Милан Ћирковић, Астрономска опсерваторија Београд/ The Future of Humanity Institute Oxford University "Конвергенција и контингенција из астробиолошке перспективе"

 

28.05. Др Драгана Милановић, Филолошка гимназија Београд — "Еволуција теорије еволуције"

 

30.05. Проф. др Слободан Кнежевић, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду "Приче с Калемегданског рта".

 

ПРЕДАВАЊА 2

Предавање ДЕЦА – ДЕЦИ

15. 05.  2018. у 13 часова

" Е2Л "

Е = Еволуција ,  2Л = Лола & Лука  

„Е2Л"   je кратка прича о развоју живота на Земљи, еволуцији и о узбудљивом животу и раду Чарлса Дарвина.

Предавање ће одржати Лола Милићевић и Лука Драшкоци, ученици ОШ „Дринка Павловић" из Београда.

Наставник:  Марина Дрндарски, професор биологије  

 

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ  

ДИНО РАДИОНИЦЕ

Радионице ће бити организоване током трајања изложбе у следећим терминима:

10 , 17, 24 и 31. мај  од 12 – 13  и од 13 – 14 часова

Радионица Дино  обухвата следеће области науке: БИОЛОГИЈУ, ПАЛЕНОТОЛОГИЈУ, ФИЗИКУ И МАТЕМАТИКУ

Осим знања, вештина и ставова сваки учесник ће са ове радионице понети: фосилни отисак, цртеж диносауруса  и  фотографије снимљене током извођења радионице

Идејно решење радионица: проф. Марина Дрндарски, дип. биол.

Координатори: др Драгана Миличић, др Мирко Ђорђевић и др Урош Савковић

Сарадници: студенти Биолошког факултета у Београду

 

Посета Изложби "Од ћелије до домена – еволуција живота на Земљи" као и сви њени пратећи програми су бесплатни. Улаз је из Добрачине 51.

 

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs