Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Посета представника FEANI Савезу инжењера и техничара Србије 

У оквиру редовног мониторинга, везаног за процес издавања инжењерске картице у Србији, у понедељак 6. и уторак 7.  јула 2015. године гости Савеза инжењера и техничара Србије су били проф. др Christoph Gemperle, Швајцарска и др Марко Јагодич, Словенија, чланови Европске комисије за мониторинг FEANI.

Они су одржали састанак са члановима Комисије за Национални регистар, у чијој надлежности се налази издавање инжењерских картица на територији Републике Србије. Састанку су присуствовали чланови Комисије за Национални регистaр проф. др Часлав Лачњевац, председник, мр Бранислав Вујиновић, проф. др Срђан Станковић и мр Зоран Пендић, као и потпредседник Савеза др Игор Марић, руководилац Стручне службе мр Богдан Влаховић и Оливера Ћосовић координатор за међународну сарадњу.

Представници FEANI су упознати са до сада реализованим активностима на пројекту Engineering Card, процедурама, начином обраде документације апликаната, интересовањем испољеним за пројекат.

Организован им је и састанак са представницима фирме PIS Пословни информациони системи, која је задужена за израду инжењерских картица, г-дином Филипом Драгановићем и г-ђом Марином Мићовић. Они су презентовали активности фирме PIS, не само на домаћем тржишту, где су лидер у производњи картица, већ и пројекте везане за инострано тржиште.

У циљу стицања бољег увида у образовни систем у Србији, начин организовања наставе, звања која се добијају по завршетку студијских програма и сл. представнике FEANI су примили и декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду проф. др Бранко Божић са својим сарадницима: продеканом за наставу проф. др Тином Дашић и продеканом за науку проф. др Гораном Младеновићем. Они су господу из FEANI упознали са организацијом студија и образовним програмима на Грађевинском факултету, интересовањем за студирање на овом факултету, звањима која се стичу након завршених студија и правцима у којима се креће истраживачки рад на факултету, као и са међународним пројектима у којe су тренутно укључени.

Наставни програми Грађевинског факултета су већ уврштени у FEANI INDEX и сви студенти који су по њима завршили студије имају право да аплицирају за инжењерску картицу и EUR ING титулу. Господа  Gemperle и Јагодич су обишли и лабораторије на Грађевинском факлултету кроз које су их провели проф. др Марко Иветић и асистенти Марина Ашкрабић, Никола Тошић и Вељко Пујевић.

Након посете Грађевинском факултету, господу из  FEANI је примио и декан Машинског факултета Универзитета у Београду проф. др Милорад Милованчевић заједно са својим сарадником продеканом за наставу проф. др Ненадом Зрнићем. Они су госте упознали са историјатом факултета и активностима које су имали у претходном периоду везано за акредитацију наставних програма факултета код немачке акредитационе куће ASIIN, као и за добијање  EUR ACE ознаке квалитета, коју додељује ENAEE - Европска мрежа за акредитацију инжењерског образовања, чији је један од оснивача и FEANI. Машински факултет је једини факултет у Србији који поседује ове иностране акредитације и њихови програми су већ уврштени у FEANI INDEX. Декан проф. др Милованчевић истакао је велики значај које су акредитације имале и за повећање интересовања за студирање на Машинском факултету, где је ове године за 540 места пријављено преко 1000 кандидата. Гости из FEANI су обишли и Лабораторију за моторна возила Машинског факултета, кроз коју их је провео проф. др Слободан Поповић.

Господа  Gemperle и Јагодич су изразили своје задовољство начином реализације пројекта Engineering card у Србији, чији је локални носилац Савез инжењера и техничара Србије, као и квалитетним и садржајним разговорима које су имали са представницима Грађевинског и Машинског факултета, а који су им омогућили да стекну увид у начин организовања студија и квалитет образовања инжењера код нас.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs