Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

УСПЕШНО ОДРЖАНА VI МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „САВРЕМЕНИ ТРЕНДОВИ И ИНОВАЦИЈЕ У ТЕКСТИЛНОЈ ИНДУСТРИЈИ“

У организацији Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, у Београду у свечаној сали Дома инжењера „Никола Тесла“ одржана је 14-15. септембра 2023. године VI Међународна конференција “Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији”.

Kонференцију су заједно организовали: Савез инжењера и техничара текстилаца Србије, Савез инжењера и техничара Србије, Технолошко-металуршки факултет у Београду, Универзитета у Београду, Технолошки факултет из Штипа, Универзитета “Гоце Делчев” из Северне Македоније, Друштво за роботику Босне и Херцеговине и Балканско удружење текстилних инжењера (БАСТЕ) чије је седиште у Грчкој. Основни циљ ове конференције био је разматрање актуелних техничко-технолошких, економских, еколошких, истраживачко-развојних, законских и других питања везаних за текстилну индустрију, затим, примена савремених достигнућа и увођење техничко-технолошких иновација у процес производње влакана, текстила, одеће и техничког текстила са циљем побољшања пословања и повећања конкурентске предности предузећа текстилне индустрије на домаћем и глобалном тржишту.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација је препознало значај ове конференције, те је конференција и ове године подржана од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Kонференција је као и ранијих година, окупила еминентне научнике и стручњаке са Балкана и других земаља са развијеном текстилном индустријом и високошколским образовањем из области текстилне, одевне и модне индустрије, затим запослене на факултетима, високим текстилним струковним школама и институтима, као и све оне стручњаке у земљи и иностранству који се у оквиру свог рада баве проблематиком која је дефинисана овим научно-стручним скупом. Због тога је ова конференција била и прилика за успостављање научне, образовне и привредне сарадње наше земље са иностранством. Анализа стања у текстилној индустрији Србије је указала на могућа решења кроз примере добрих пракси и путеве сарадње универзитета и привреде кроз пласман иновативних производа на тржиште.

Програм конференције обухватио је 55 радова, и укупно 132 учесника из 16 земаља: Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке, Хрватске, Индије, Латвије, Северне Македоније, Немачке, Португала, Русије, Србије, Словеније, Турске, Шпаније и Украјине. Сви радови су публиковани у Зборнику целих радова, у штампаној верзији, који укупно има 496 страна текста.

Одређен број радова домаћих аутора приказао је резултате истраживања са бројних пројекта који су финансирани од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Учеснике и многобројне уважене госте који су се одазвали позиву и својим присуством увеличали овај догађај поздравила је у име организатора, Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, генерални секретар Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, проф. др Снежана Урошевић, пожелела им добродошлицу и успешан рад. Посебно је поздравила госте из иностранства, из Турске, Грчке, Украјине, Немачке, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине, пожелела им је добродошлицу на конференцију и у нашем дивном граду Београду. Затим је поздравила и све остале учеснике из Србије: Новог Сада, Лесковца, Ниша, Трстеника, Бора, Ваљева, Зрењанина, Обреновца и Београда који су презентовали своје радове.

Проф. др Снежана Урошевић, председник Организационог одбора конференције поздравила је присутне госте са следећих институција:

Она је указала на значај ове конференције, захвалила се суорганизаторима, Научном и Организационом одбору који су више месеци радили и проналазили најбоља решења за многе организационе аспекте конференције. Проф. Урошевић се захвалила институцијама и појединцима које су подржале конференцију на разне начине, јер без њихове подршке конференција не би могла да се реализује.

Затим се скупу обратио и генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије, мр Богдан Влаховић, који је пожелео добродошлицу присутнима и захвалио се ауторима радова и учесницима овог мултидисциплинарног скупа који су дали свој допринос овој актуелној теми и званично отворио овај научно-стручни скуп.

У име суорганизатора конференције, Технолошко-металуршког факултета у Београду, обратила се проф. др Гордана Kокеза, председник Савета Факултета и поздравила све присутне и пожелела успешан рад на конференцији.

Том приликом уручене су Захвалнице за успешну организацију VI Међународне научне конференције “Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији” следећим институцијама и појединцима:

  1. Технолошко-металуршкoм факултету, Универзитетa у Београду,
  2. Технолошком факултету, Универзитета „Гоце Делчев“, Штип, Северна Македонија,
  3. Савезу инжењера и техничара Србије
  4. Савезу машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије
  5. Центру  за едукацију-Fashion education,
  6. Др Његош Драговић,
  7. Доц др Виолета Стефановић са Факултета за информационе технологије и инжењеринг Универзитета „Унион Никола Тесла" из Београда,
  8. Проф. др Ивана Младеновић Ранисављевић са Технолошког факултета из Лексовца, Универзитета у Нишу.

Програм конференције се одржао у комбинованом облику у неколико сегмената. Пленарана секција и секција 1 су се одржале уживо, као и део секције 2. У секцији 2, поред усмене презентације радова аутора приказане су и видео презентације аутора из Турске, Бугарске, Русије, Латвије и Индије, који нажалост нису били у могућности да дођу на конференцију и уживо презентују своје радове. Велики број аутора се одлучио да учествује у постер секцији, укупно 27 радова је пријављено за постер секцији, а од тога део постера је изложен у холу, а део је постављен на сајту Савеза инжењера и техничара Србије, на страници Савеза текстилаца, као и на овој страници конференције те ће постер секција бити доступна свим учесницима конференције, али и широј јавности. Званични језици на конференцију су били енглески и српски језик. 

При крају конференције заједнички су усвојени следећи закључци о неопходним активностима у циљу развоја ове индустријске гране и веће конкурентности текстилне индустрије на домаћем и глобалном тржишту:

На крају конференције председник Организационог одбора VI Међународне конференције “Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији” проф. др Снежана Урошевић је истакла да је уверена да је организовање и рад овог научног скупа оправдало поверење и пожелела да се следеће године окупимо у већем броју и другим, бољим околностима.

 Галерија слика

 

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs