Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Инжењерски дан у Суботици

Друштво инжењера и техничара Суботице, у сарадњи са Савезом инжењера и техничара Србије, а под покровитељством града Суботице, позива Вас да присуствујете манифестацији

Инжењерски дан у Суботици

У оквиру манифестације биће одржана предавања еминентних стручњака из Суботице и отворена изложба „Др Ђорђе Радић пољопривредни просветитељ и научник, пером и делом међу свима највећи"

Инжењерски дан се одржава 26. септембра 2023. године у Градског кући у Суботици, са почетком у 17 часова.

У Великој већници Градске куће предавања ће одржати:

У 18 часова ће, у вестибилу Градске куће у Суботици, бити отворена изложба о знаменитом Суботичанину др Ђорђу Радићу, првом доктору наука из области пољопривреде на овим просторима.

Изложбу је реализовао Савез инжењера и техничара Србије у сарадњи са Академијским одбором за село Српске академије наука и уметности.

Др Ђорђе Радић рођен је 1839. године у Зрењанину. Школовао се у Зрењанину, Сремским Карловцима, Винковцима, затим у Чешкој, где завршава студије, а потом у Бечу, где је докторирао. Један део свог живота и радног века провео је Суботици и Новом Саду, пре него што је на позив кнеза Михаила Обреновића 1869. године дошао у Београд. Радио је као професор у Земљоделско шумарској школи у Пожаревцу. Био је оснивач прве пољопривредне школе у Црној Гори у Даниловграду, а радни век је завршио као директор Ратарске школе у Краљеву. Био је  уредник часописа „Сељак“, „Тежак“, „Домаћин“, „Цветар“, као и аутор више десетина наслова из области пољопривреде, организатор првих пољопривредних изложби и сајмова код нас, члан Српске краљевске академије и добитних бројних признања.

Аутори изложбе су Драган Драшковић и Оливера Ћосовић.

На свечаном отварању изложбе присутнима ће се обратити г-дин Атила Нађ председник Друштва инжењера и техничара Суботица, мр Богдан Влаховић генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије, г-ђа Оливера Ћосовић ауторка изложбе.

Изложбу ће отворити представник градске управе.

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs