Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Извештај са одржане Научне конференције са међународним учешћем
„Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“ и истоимене изложбе

У Прибоју је 16. децембра 2021. године одржана Научна конференција са међународним учешћем „Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“. Организатори Конференције били су Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља, а суорганизатори Грађевински факултет Универзитета у Београду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ Инжењерска академија Србије и Инжењерска комора Србије.

Цео пројекат је реализован уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Прибој.

На Конференцији је презентовано 13 радова који су прошли рецензију чланова Програмског одбора. Конференција је због епидемиолошке ситуације била комбинованог типа. Део радова је презентован уживо, а друго део уз коришћење платформе zoom.

Аутори радова су били еминентни стручњаци из земље и иностранства, међу којима и први сарадници и некадашњи докторанти проф. др Вујице Јевђевића. Поред аутора са Грађевинског факултета Универзитета у Београду, из Института за водопривреду „Јарослав Черни“ и фирме Хидропројекат саобраћај, међу ауторима су били и емеритус проф. др Jose Salas, Colorado State University, проф. др Jayantha Obeysekera, Florida International University, проф. др Момчило Маркуш, University of Illinois, др Mogens Dyhr-Nielsen, Данска, емеритус проф. др Giuseppe Rossi, проф. др Bartolomeo Rejtano, University of Catania и др Драгослав Исаиловић, Босна и Херцеговина.

На свечаном отварању Конференције присутнима су се обратили председник Савеза инжењера и техничара Сбрије др Игор Марић, председник Удружења инжењера Полимља г-дин Душан Плескоњић, декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду проф. др Владан Кузмановић, директор Института за водопривреду „Јарослав Черни“ проф. др Дејан Дивац и председник Општине Прибој г-дин Лазар Рвовић. Емитован је и видео прилог, који је у име породице, послао г-дин Срђан Јевђевић, братанац проф. др Вујице Јевђевића.

Истог дана у 17 и 30 часова свечано је отворена и изложба „Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“ у Завичајном музеју Прибој. Иста је реализована у сарадњи са Музејом. Ауторка изложбе је Оливера Ћосовић MSc. На свечаном отварању говорили су  директорка Музеја г-ђа Слободанка Клачар, председник СИТС др Игор Марић, председник Удружења инжењера Полимља г-дин Душан Плескоњић, ауторка изложбе г-ђа Оливера Ћосовић и председник Скупштине Општине Прибој г-дин Борис Мрдовић. Ауторка изложбе је у краћем излагању упознала присутне са детаљима из живота, научног рада и професионалне каријере проф. др Вујице Јевђевића. 

Материјал који је искоришћен за изложбу прикупљен је из Архива Colorado State University, Државног архива Србије, Архива Југославије, Архива Српске академије наука и уметности. Хисторијског архива Србије, Државног архива Македоније, Архива италијанског Црвеног крста, фонда Народне библиотеке Србије, фонда Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, приватних фондова породице Јевђевић, породице Милановић, фонда проф. др Giuseppe Rossi, г-дина Милоша Јуришића и др.

И конференција и изложба су биле адекватно медијски испраћење. Истим је присуствовао велики број људи. Издате су две публикације: Зборник радова са Конференције обима 172 стране и Каталог изложбе обима 105 страна.

Реализацију пројекта помогли су Електромрежа Србије ЕМС АД, Ехтинг доо, Хидропројекат саобраћај ад, Волим добро у људима Пријепоље, DM GOJAK IRRIS doo Пријепоље, ГП "Рад Лабуд" Пријепоље,  Јоновић градња згр Пријепоље, Пројект изградња плус,  Пријепоље.

Целим пројектом организатори су значајно помогли да се повећа препознатљивост лика и дела проф. Јевђевића на нашим просторима. Декан Грађевинског факултета проф. Кузмановић је на отварању Конференције, саопштио да је донета одлука да се Хидрауличка лабораторија Факултета назове по проф. Јевђевићу. Истовремено Општина Прибој је покренула иницијативу да се Машинско-електротехничка школа Прибој назове по проф. др Вујици Јевђевићу.

Општина је спремна да предузме и даље кораке на одавању одговарајућег омажа овом знаменитом Прибојцу и научнику светског гласа.

Савез инжењера и техничара Србије  и Удружење инжењера Полимља изражавају велику захвалност свим институцијама и појединцима који су помогли реализацију овог пројекта и настављају и даље да раде на осветљавању резултата научног рада проф. др Вујице Јевђевића и његових професионалних домета.

 Галерија слика Конференција

Галерија слика отварање изложбе 

 МЕДИЈИСКО ПРЕДСТАВЉАЊЕ

Отварање Конференције  

Отварање изложбе 

Forum info

РТС
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs