Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Научно - стручни скуп
"Ђорђе Радић родоначелник модерне пољопривреде у Србији"

У организацији Српске академије науке и уметности, Акедемијског одбора за село и Савеза инжењера и техничара Србије у САНУ ће 23. септембра 2020. године бити одржан Научно-стручни скуп "Ђорђе Радић родоначелник модерне пољопривреде у Србији" а поводом обележавања 180 година од рођења првог доктора пољопривредних наука код Срба.

Др Ђорђе Радић рођен је 1839. године. Школовао се у Зрењанину, Сремским Карловцима, Винковцима, у Прагу, где завршава студије, а потом у Бечу, где је докторирао. Свој радни век, на овим просторима, започиње 1861. године. Један део свога живота и радног века провео је у Новом Саду, пре него што је на позив кнеза Михаила Обреновића дошао у Београд, 1869. године. У Србији и Црној Гори оснива прве пољопривредне школа, ради као секретар Српског пољопривредног друштва, уредник часописа „Тежак“, „Сељак“, „Домаћин“, а иза себе оставља обимно стваралаштво из ове области преко педесет стручних наслова. Сматра се родоначелником српске пољопривредне литературе. Био је покретач првих пољопривредних изложби у Србији, донео је први плуг и вршалицу из иноистранства на ове просторе, био је члан бројних домаћин и иностраних друштава као и добитних бројних домаћих и иностраних признања, између којих и Ордена Св. Саве. Др Радић био је и члан Српске краљевске академије. Његов рад је био препознат и високо цењен у Србији у 19. и 20. веку и сасвим сигурно заслужује да се са његовим делом, ликом и заоставштином упознају и данашње генерације.

Свечано отварање скупа ће се одржати у 10 часова и присутнима ће се обратити академик Драган Шкорић председник Академијског одбора за село, академик Владимир Костић председник САНУ и Милан Кркобабић, министар у Влади РС.

Радови који ће бити изложени на скупу ће стручној јавности приближити лик и дело др Ђорђа Радића, али и указати на савремене трендове у пољопривреди.

Организациони одбор скупа радио је у саставу академик Драган Шкорић, председник, проф. др Часлав Лачњевац, потпредседник, проф. др Душан Ковачевић, проф. др Илија Ћосић, проф. др Новак Недић, Ненад Нерић, дипл.инж, мр Милутин Станковић, дипл.инж и Вера Батина.

Након одржаног скупа планирано је отварање изложбе посвећене лику и делу др Ђорђа Радића у Галерији науке и технике САНУ чији је организатор Савез инжењера и техничара Србије.

Прелиминарни Програм Скупа

 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs