Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Технички дан у Параћину 

Савез инжењера и техничара Србије, Општина Параћин, Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера и техничара општине Параћин организују програм

ТЕХНИЧКИ ДАНИ У ПАРАЋИНУ

који ће се одржати од 24. до 28. септембра 2018 год.

П Р О Г Р А М

24. септембар, сала Дома технике, Бранка Крсмановића 55, Параћин

14.00 часова

Обележавање јубилеја 150 година (1868–2018) од оснивања Техничке дружине, сада Савеза инжењера и техничара Србије.

Обележавање јубилеја 70 година (1948–2018) од оснивања Друштва инжењера и техничара, сада Удружења инжењера и техничара општине Параћин.

Додела признања - повеља најбољој организацији, повеље и захвалнице које је доделила Скупштина Савеза инжењера и техничара Србије. 

15.00 часова

Отварање изложбе о животу и делу Михајла Пупина, нашег и светски признатог научника, академика и проналазача, у сарадњи са Фондацијом „Младен Селак“ из Чикага 

15.00 часова

У поткровљу Дома технике пројекција филма о животу и делу Михајла Пупина, нашег и светски признатог научника, академика и проналазача – за посетиоце који не желе да иду у амфитеатар Машинско-електротехничке школе. 

Позивамо све инжењере, техничаре, грађане, ученике средњих и основних школа као и грађане суседних општина да посете изложбу која је отворена од 25. до 28. септембра 2018. године од 10 до 18 часова.

24. септембар, амфитеатар Машинско-електротехничке школе, Бранка Крсмановића 55, Параћин 

15.00 часова

Приказивање филма о животу и делу Михајла Пупина 

16 часова

Семинар еминентних стручњака Института техничких наука САНУ и Електротехничког факултета из Београда 

Фотонапонски системи у градовима. 

Проучавање, пројектовање и примери извођења

24. септембар 2018. године са почетком у 16 часова.

Амфитеатар Машинско електротехничке школе у Параћину, ул. Бранка Крсмановића бб. (до броја 55 – Дома технике)

Циљ

Учесници семинара ће стећи основна знања о фотонапонским панелима, начину повећања енергетске ефикасности, повезивању са електродистрибутивном мрежом у градовима и биће спремни за рад са овом врстом енергетског извора.

Коме је семинар намењен

Семинар је намењен професионалцима који се баве оснивањем и пројектовањем фотонапонских извора електричне енергије. Може помоћи инжењерима и техничарима архитектуре, грађевинарства и машинства а посебно из области електротехнике који се баве изворима напајања.

Едукација ученика Машинско електротехничке школе. 

Задаци семинара 

Присуство семинару је бесплатно.

Програм семинара

15.00–16.00

Приказивање филма – Живот и дело нашег академика и проналазача

МИХАЈЛА ИДВОРСКОГ ПУПИНА

16.00–16.45

Проучавање и пројектовање мрежом повезаних фотонапонских система у градовима

др Зоран Николић, Институт техничких наука САНУ

Кључне речи: Енергија сунца. Фотонапонска конверзија и површинска снага зрачења. Мерење и прорачун могућег потенцијала сунчевог зрачења на одређеној локацији. Појам аутономних и мрежом повезаних фотонапонских система. Основне карактеристике и примери примене ових система.

16.45–17.00 

Мониторинг и складиштење енергије код фотонапонских система у градовима

проф. др Зоран Стевић, професор Универзитета у Београду

Кључне речи: Примена енергетске електронике код фотонапонске конверзије: инвертори, исправљачи, регулатори и контролери. Хемијски извори енергије као складишта електричне енергије. Оловне батерије с могућношћу дубоког пражњења и остале врсте батерија. Димензионисање батерија у системима са фотонапонским панелима. Примена кондензатора као складишта електричне енергије. Енергија водоника и горивне ћелије. Електрична возила. Нови смерови развоја.

17.00–17.15

Пауза - послужење

17.15–18.00

Имплементација мрежом повезаних фотонапонских система у градовима

Жарко Шеваљевић, Електротехнички факултет Универзитета у Београду

Кључне речи: Примери практичног коришћења основних компонената фотонапонских система: Фотонапонски панели, батерије, инвертори, исправљачи, резервно напајање. Одржавање компонената фотонапонских система. Заштита на раду.

О проучавању и пројектовању мрежом повезаних фотонапонских система у градовима говориће др Зоран Николић, из Института техничких наука САНУ, председник Друштва за ОИЕЕ при СМЕИТС-у. Поред излагања о значају фотонапонског напајања, говориће о енергији фотонапонског зграчења и избору основних компонената аутономног и мрежом повезаоног фотонапонског извора са неколико примера.

Проф. др Зоран Стевић, са Електротехничког факултета у Београду, изложиће проблематику мониторинга и складиштења енергије добијених фотонапонским системима у градовима.

На крају семинара г-дин. Жарко Шеваљевић, са београдског Електротехничког факултета изложиће примере имплементације мрежом повезаних фотонапонских система у градовима, а након излагања приказао је како ти системи раде на уређајима које је предузеће Андреја д.о.о. из Темерина, специјално за ову прилику, поставило у сали: претвараче, контролере, батерије, фотонапонски панел, ветрогенератор… 

Друштво машинских и електротехничких инжењера и техничара општине Параћин, Дом технике, Бранка Крсмановића 55, 35250 Параћин, 

Телефон: 064/1926360,   pnudruzenje.it@gmail.com
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs